TwentseWelle
Beter dan God
Het Dilemma van Maakbare Schoonheid
De expositie 'Beter dan God' in museum TwentseWelle ging over het dilemma van maakbare schoonheid en confronteerde bezoekers op speelse wijze met hun eigen standpunt.
Ons uitgangspunt voor het tentoonstellingsconcept was de vraag of je jezelf ziet als ‘natural’ of als ‘adaptable’. Bezoekers konden bij binnenkomst kiezen uit twee routes: de natural route, waarbij het lichaam zonder ingrepen op natuurlijke wijze veroudert, en het pad van de adaptable, waarin kunstgrepen het lijf voortdurend corrigeren.
Door gaande de tentoonstelling vragen te beantwoorden en zich te fotograferen, zagen bezoekers aan het eind van de tentoonstelling hoe zij zouden verouderen: natuurlijk of gecorrigeerd. De tentoonstelling speelde zich op die manier letterlijk af op de huid van bezoekers en confronteerde hen op speelse wijze met hun standpunt en keuzes.
ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk ontwerp, interactieve agingmachine, drukwerk
LOCATIE
TwentseWelle Enschede
OPPERVLAK
600 m2 - entree & 3 zalen
TE ZIEN
30 september 2010 – 28 februari 2011
REALISATIE
100% FAT
Technische dienst TwentseWelle
met dank aan: Marco Post
De bezoeker kon aan het begin van de tentoonstelling een profiel aanmaken en een foto van zichzelf maken.
De hoefijzer-vorm van de tentoonstellingsruimte dwong bezoekers een keuze te maken tussen de Puur Natuur of Plastic Fantastic route.
De wanden in de Puur Natuur zaal waren gemaakt van gebruikt hout. De (kunst)werken lieten de natuurlijke kant zien van schoonheid en het verouderingsproces.
Met zijn ticket kon de bezoeker door de tentoonstelling heen vragen beantwoorden
De Plastic Fantastic zaal bestond uit wanden met ronde vormen, refererend aan lichaamsvormen, met daarop markeringslijnen zoals die gebruikt worden in de plastische chirurgie.
In de Toekomst zaal werden toekomstige mogelijkheden als het printen van nieuwe lichaamsdelen getoond.
De wanden in de Toekomst zaal waren gemaakt van 3d rekbaar textiel op een organisch gevormd frame. De ruimte werd op deze manier een soort ruimtelijke lichaamsvorm.
Aan het eind van de Toekomst zaal kon de bezoeker zijn ticket opnieuw scannen en zien hoe hij zou verouderen: De mate van veroudering was afhankelijk van de keuzes voor meer natural of meer plastic fantastic.
Het dillema van maakbare schoonheid speelde zich zo letterlijk op de huid van de bezoeker af.
ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk ontwerp, interactieve agingmachine, drukwerk
LOCATIE
TwentseWelle Enschede
OPPERVLAK
600 m2 - entree & 3 zalen
TE ZIEN
30 september 2010 – 28 februari 2011
REALISATIE
100% FAT
Technische dienst TwentseWelle
met dank aan: Marco Post