Centraal Museum

Trots van de Stad

De Utrechtse Domtoren

In deze grote overzichtstentoonstelling wordt de wonderbaarlijke geschiedenis van de Domtoren verteld, van de middeleeuwen tot nu. In de eerste eeuwen heeft de Dom tijdens de bouw permanent in de steigers gestaan. In de eeuwen die volgden, werd de toren met enige regelmaat in de steigers gezet voor onderhoud of restauraties. Reden om de klassieke houten steigerbouw als uitgangspunt voor het ontwerp te gebruiken. Deze (houten) constructies zijn in de tentoonstelling gebruikt als drager van objecten, 3d reconstructies en animaties.

Ook het idee van hergebruik uit de tijd van de bouw – het hout van de aanvoerboten van bouwmateriaal werd bijvoorbeeld weer gebruikt als bouw- of steigermateriaal – is in het ontwerp toegepast. Zo zijn de balken en platen onbehandeld en niet verlijmd. Ze kunnen gedemonteerd en hergebruikt worden.

ONTWERP
ruimtelijk en grafisch tentoonstellingsontwerp
LOCATIE
Centraal Museum
OPPERVLAKTE
1.000 m2
TE ZIEN
25 juni – 2 oktober 2016
REALISATIE
Technische Dienst CM

centraal museum domtoren 1 jpg

centraal museum domtoren 2 jpg

centraal museum domtoren 3 jpg

centraal museum domtoren 4 jpg

centraal museum domtoren 5 jpg

De houten constructies maakten het mogelijk om op speelse wijze de bouwplaats, waar relatief weinig tentoonstellingsmateriaal van was, te verbeelden.

centraal museum domtoren 6 jpg

In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 'Time Lapse' ontdekte je binnen enkele minuten hoeveel tijd, mankracht en materiaal nodig was om de toren te bouwen.

centraal museum domtoren 6b jpg

De immense storm van augustus 1674, waarbij de Domtoren wonder boven wonder bleef staan, werd treffend in beeld gebracht door een indrukwekkende reconstructie ‘neerslagradar 1674’ van het KNMI.

centraal museum domtoren 8 jpg

centraal museum domtoren 9 jpg

centraal museum domtoren 11 jpg

centraal museum domtoren 12 jpg

centraal museum domtoren 15 jpg

In de werkplaats kon je met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe 'Dom' je eigenlijk bent.

ONTWERP
ruimtelijk en grafisch tentoonstellingsontwerp
LOCATIE
Centraal Museum
OPPERVLAKTE
1.000 m2
TE ZIEN
25 juni – 2 oktober 2016
REALISATIE
Technische Dienst CM

© De Vrijer Van Dongen, 2024