Centraal Museum
Dromen in beton
Kanaleneiland, Hoog catharijne
‘Dromen in beton’ is een tentoonstelling over twee utopische projecten met een turbulente geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Beide projecten werden ooit geprezen als oplossingen voor de problemen waar Utrecht mee kampte. Kanaleneiland was één van de eerste moderne naoorlogse woonwijken in Nederland en werd verondersteld het woningtekort tegen te gaan. Hoog Catharijne was ontworpen als grootste indoor winkelcentrum van Europa en bedoeld om het verkeersprobleem op te lossen. Enkele decennia later bleken beide projecten eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen.
Centraal Museum belichtte deze ontwikkelingen vanuit het perspectief van design, stadsgeschiedenis en hedendaagse kunst. Persoonlijke verhalen, verteld door de vroege inwoners van Kanaleneiland en de oorspronkelijke ondernemers en inwoners van Hoog Catharijne, zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. En als aanvulling op de hedendaagse kunst toont de tentoonstelling fotografie, film, mode en meubels.
In de eerste zalen worden de twee utopische visies van stedelijke vernieuwing in context geplaatst. Een kolossale replica van een flat-constructie toont meubels en design objecten die een reflectie zijn van de jaren ’50 en van het optimisme dat hoogtij vierde.
Een aantal winkelpuien, gebaseerd op de uitgesproken afgekante vormen van de originele architectuur, refereren aan het Hoog Catharijne van de jaren ’70. De kleurrijke etalages versterken het idee van een utopisch ideaal.
Deze idealen zullen de tand des tijds niet doorstaan, zoals duidelijk wordt in de volgende zaal die behangen is met protest affiches. Persoonlijke verhalen en tientallen foto’s laten een andere en menselijke kant zien van de papieren droom van de architecten. Honderden krantenkoppen hangen boven de hoofden van de bezoekers en tonen de frictie tussen de berichtgeving in de media aan de ene kant en de perceptie van degenen die in deze stedelijke projecten leven aan de andere kant.
Vanuit de extremen van utopie en dystopie eindigt de bezoeker uiteindelijk in een zaal waarin men wordt uitgenodigd na te denken over heden en toekomst en de vraag of het ooit mogelijk is te bouwen voor de toekomst.
ONTWERP
ruimtelijk en grafisch ontwerp
LOCATIE
Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAKTE
1100 m2
TE ZIEN
28 september 2019 – 19 januari 2020
REALISATIE
Brandwacht en Meijer
Technische dienst Centraal Museum
Sterk Decoratie
fotografie: Ernst Moritz, Gert Jan van Rooij
Installatie Melanie Bonajo
ONTWERP
ruimtelijk en grafisch ontwerp
LOCATIE
Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAKTE
1100 m2
TE ZIEN
28 september 2019 – 19 januari 2020
REALISATIE
Brandwacht en Meijer
Technische dienst Centraal Museum
Sterk Decoratie
fotografie: Ernst Moritz, Gert Jan van Rooij