Nationaal Archief
Blikvangers
De grootste fotocollectie van Nederland
De Spaanse burgeroorlog (1936-39) was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. Foto’s van die tijd liggen in het Nationaal Archief, samen met zo’n 15 miljoen andere foto’s van onder andere expedities, reizen, rampen en conflicten uit de afgelopen 170 jaar. De tentoonstelling ‘Blikvangers’ liet in 450 vintage afdrukken uit dit archief Nederland en de rest van de wereld zien. Uitgangspunt voor het ontwerp was het bieden van ingangen tot het grootste fotoarchief van Nederland.
Fotostroken, gesorteerd op zoekterm, lokten bezoekers vanuit de hal de zaal in. De stroken boden ingangen naar de thema’s, maar refereerden ook naar de 1.5 miljoen foto’s die het Nationaal Archief gedigitaliseerd heeft. Het begrip ingang ondersteunden we visueel met een zwart kader dat als grafische laag door de tentoonstelling liep. In het ruimtelijk ontwerp werkten we dit uit tot een zwart lijnenspel waar wanddelen tegen gemonteerd werden. Zo ontstond de wandruimte die nodig was om de grote hoeveelheid foto’s te tonen.
Voor het esthetische deel van de tentoonstelling, met highlights uit de collectie, gebruikten we witte wanden en lijsten. Bijschriften stonden niet op de wanden maar in aparte boekjes. Hierdoor kwam de focus volledig op de beelden te liggen. In het thematische deel stapte je door het grafische lijnenspel daadwerkelijk een kader binnen. De thema’s hadden elk hun eigen afgebakende ruimte en werden geïntroduceerd met een hedendaagse foto van fotograaf des vaderlands Koen Hauser. Door de open structuur werden dwarsverbanden met andere thema’s zichtbaar, wat de indruk gaf van een eindeloos archief.
ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk tentoonstellingsontwerp
LOCATIE
Nationaal Archief Den Haag
OPPERVLAK
900m2
TE ZIEN
20 februari – 12 juli 2015
REALISATIE
IHC Merwede
Rijnja Repro
Profilex
Sterk Decoratie
Fotografie: Job Janssen, Anne Reitsma fotografie
Stroken met foto’s gesorteerd op zoekterm trokken bezoekers de zaal in
Een zwart kader liep als grafische laag door de tentoonstelling
Grote blow-ups werkten als markering in de ruimte
Het beeldende deel van de tentoonstelling werd weergegeven op witte wanden in witte lijsten
Door het grafische lijnenspel stapte je in het thematische deel daadwerkelijk een kader binnen
Speciaal voor Blikvangers maakte Koen Hauser een hedendaagse reactie op een historische gebeurtenis
Voor de VR ruimte brachten we de fotostroken uit de introductieruimte in beweging in de vorm van een geprojecteerde animatie
ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk tentoonstellingsontwerp
LOCATIE
Nationaal Archief Den Haag
OPPERVLAK
900m2
TE ZIEN
20 februari – 12 juli 2015
REALISATIE
IHC Merwede
Rijnja Repro
Profilex
Sterk Decoratie
Fotografie: Job Janssen, Anne Reitsma fotografie