Centraal Museum
Kruisvaarders & weldoeners
Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht
De Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht streed tussen 1100 en 1300 voor het Christelijk geloof in het Heilige Land en aan de Oostzee. De Orde had ook als taak om gewonden en zieken tijdens de strijd te verzorgen en is vandaag de dag nog steeds actief als liefdadigheidsinstelling. In de tentoonstelling Kruisvaarders en Weldoeners volg je de ontwikkelingen van de Orde van de 12e eeuw tot nu. Wij gebruikten het wapen van de Duitsche Orde als leidraad door de hele tentoonstelling.
Het symbool van de Duitsche Orde is een zwart kruis op een witte ondergrond. We hebben de verschillende zalen van de tentoonstelling verbonden met zwarte banen over de wanden, die in elke afzonderlijke zaal een kruis vormen door een verticale zwarte baan. Zo vormt de grote verscheidenheid aan objecten van de tentoonstelling met één gebaar één geheel.
Vanaf 1231 zijn van alle landcommandeurs portretten geschilderd. Als groot gebaar brachten we ze allemaal samen in een zaal. En dat was voor het eerst. De bezoeker staat daarmee oog in oog met ruim 780 jaar geschiedenis. In de zalen erna komt de ontstaansgeschiedenis van de ridderorde in de tijd van de kruistochten in beeld en de ontwikkeling tot een charitatieve instelling nu.
ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk tentoonstellingsontwerp
LOCATIE
Centraal museum Utrecht
OPPERVLAK
220 m2
TE ZIEN
11 juli – 29 november 2015
Fotografie: Ernst Moritz
De portretreeks van de landcommandeurs als groot gebaar in de eerste zaal
Zwarte ondergronden en elementen verbinden de verschillende objecten
Het fascinerende verhaal van de Kruisvaarders en Weldoeners op het wapen van de Orde
ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk tentoonstellingsontwerp
LOCATIE
Centraal museum Utrecht
OPPERVLAK
220 m2
TE ZIEN
11 juli – 29 november 2015
Fotografie: Ernst Moritz