Centraal Museum

Willem van Malsen (1940 - 2005)

Duivelskunstenaar

Willem van Malsen was een relatief onbekende kunstenaar die vertoefde in een hechte vriendenkring van bekende schrijvers en kunstenaars. Van Malsen was niet geïnteresseerd in die roem. Zijn experimenteerdrift dreef hem ertoe om, ook als hij ergens succes in had, telkens weer een nieuwe uitingsvorm te ontwikkelen. Hij wisselde steeds van stijl, materiaal en techniek en wenste zich niet te beperken tot één stijl.

De tentoonstelling werd samengesteld door Deborah Wolf (Campert) waarmee we nauw hebben samengewerkt. Dit resulteerde in een intieme kijk in het leven van Van Malsen en zijn vriendenkring. Een wereld vol filmfragmenten, teksten en een overvloed aan werk hebben we uiteindelijk tot één geheel samengebracht.

De inrichting was volledig van karton. Dit omdat Van Malsen banken en kasten van dozen maakte nadat zijn oude huis was afgebrand. De verhuisdozen in het tentoonstellingsontwerp refereerden ook aan het feit dat Van Malsen van stijl naar stijl 'verhuisde'.

Lees meer >
< Sluiten

ONTWERP 
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling, drukwerk
LOCATIE 
CM Studio, Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAK 
160 m2
TE ZIEN 
21 maart – 4 mei 2008
REALISATIE 
Technische Dienst Centraal Museum

centraal museum willem van malsen nr 1 jpg

De inrichting was volledig van karton. Dit omdat Van Malsen banken en kasten van dozen maakte nadat zijn oude huis was afgebrand. De verhuisdozen in het ontwerp refereerden ook aan het feit dat hij van stijl naar stijl 'verhuisde'.

centraal museum willem van malsen nr 2 jpg

centraal museum willem van malsen nr 3 jpg

centraal museum willem van malsen nr 4 jpg

centraal museum willem van malsen nr 5 jpg

Om Van Malsen’s grillige bestaan aan één te rijgen, hebben wij een letterlijke rode draad hoog door de ruimte laten lopen. Aan deze draad hingen dozen met uitspraken van Van Malsen zelf.

centraal museum willem van malsen nr 6 jpg

centraal museum willem van malsen nr 7 jpg

centraal museum willem van malsen nr 10 jpg

Vanuit de expliciete wens van Deborah Wolf om de urn van Van Malsen op te nemen in de presentatie hebben we deze aan de bar geplaatst waarop teksten stonden over zijn duivelse en alcoholzuchtige kanten.

centraal museum willem van malsen nr 8 jpg

centraal museum willem van malsen nr 9 jpg

ONTWERP 
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling, drukwerk
LOCATIE 
CM Studio, Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAK 
160 m2
TE ZIEN 
21 maart – 4 mei 2008
REALISATIE 
Technische Dienst Centraal Museum

© De Vrijer Van Dongen, 2024