Centraal Museum

Jan Van Scorel. Sede vacante 1523.

Paul Teng aan de tekentafel

Tekenaar Paul Teng en schrijver Jan Paul Schutten maakten een historische beeldroman over de Utrechtse oude meester Jan van Scorel. Het Centraal Museum kocht 80 zwart-wit tekeningen van Teng's hand aan en stelde een tentoonstelling samen rond dit werk. Met name het ontstaansproces van deze kunsthistorische strip diende in beeld gebracht te worden, met daaraan gekoppeld een werkplaats.

De 80 tekeningen presenteerden we in een 18 meter lange, monumentale vitrinetafel. Deze werd in het midden van de zaal geplaatst met aan het eind ervan een schilderij van Paus Adrianus VI, hoofdpersoon in het stripverhaal. Om de veelal onbekende figuren uit de strip bij het publiek te introduceren vroegen we Teng om een tekening van de hoofdpersonen te maken - gebaseerd op filmposters - die we uitvergroot op de rand van de entresol plaatsten met daaronder de namen.

Om aandacht te richten op het proces gebruikten we 40 Friso Kramer tekentafels als presentatie-drager in het tentoonstellingsdeel en als werktafels in de Werkplaats. Grote stripkaders met lege tekstballonnen sierden de muren van de Werkplaats waar bezoekers zelf aan de slag konden met een kunsthistorische strip.

Lees meer >
< Sluiten

ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling en werkplaats
LOCATIE 
Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAK 
600m2 - 3 zalen
TE ZIEN 
19 oktober 2013 – 19 januari 2014
REALISATIE 
Sterk Decoratie, Drukkerij Libertas, Technische Dienst Centraal Museum

centraal museum jan van scorel paul teng nr 1 jpg

Veertig Friso Kramer tekentafels dienden als presentatie-drager in het tentoonstellingsdeel en als werktafels in de Werkplaats.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 2 jpg

In het tentoonstellingsdeel werd een grote tekening geplaatst van de hoofdpersonen, gemaakt door Teng. De namen werden op de rand van de entresol geplaatst.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 4 jpg

Het verzamelde bronmateriaal, bestaande uit schetsen en inspiratiemateriaal, werd met zwarte tape op tafels en muren geplakt als subtiele verwijzing naar het werkproces.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 7 jpg

Om extra aandacht te schenken aan de sponsor van het hele project werd er op de entresol een Bank Giro Loterij Lounge ingericht.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 8 jpg

De Bank Giro Loterij Lounge was in feite een ruimtelijke strip waar bezoekers in konden stappen om vervolgens strips te lezen aan tekentafels of in fauteuils.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 9 jpg

Teksten uit het stripboek waren in de lounge terug te lezen in tekstballonnen. Bezoekers konden onder deze tekstballonnen plaatsnemen en een foto van zichzelf maken.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 10 jpg

centraal museum jan van scorel paul teng nr 12 jpg

centraal museum jan van scorel paul teng nr 13 jpg

Grote stripkaders met lege tekstballonnen sierden de muren van de Werkplaats.

centraal museum jan van scorel paul teng nr 14 jpg

In de Werkplaats konden bezoekers zelf aan de slag met het maken van een strip.

ONTWERP
Grafisch en ruimtelijk ontwerp tentoonstelling en werkplaats
LOCATIE 
Centraal Museum Utrecht
OPPERVLAK 
600m2 - 3 zalen
TE ZIEN 
19 oktober 2013 – 19 januari 2014
REALISATIE 
Sterk Decoratie, Drukkerij Libertas, Technische Dienst Centraal Museum

© De Vrijer Van Dongen, 2024